Der dicke Eiche

Deutsche Übersetzung unten diese Seite 

Augustus 2011
Voor de tweede keer fiets ik door het Kottenforst, een uitgestrekt woud ten oosten van Bonn. In vroeger dagen het jachtterrein van keurvorsten van Keulen. Twee jaar geleden fietste ik alleen, richting het Rijndal, op weg naar Rome. Maar vandaag met Cisca. In tegenovergestelde richting, komend vanuit het Rijn- en Moezeldal. Het waren voor Cisca zware kilometers om soms met stijgingspercentages van 7% het Rijndal uit te komen. Maar hier in het bos is het landschap weer vlak en vliegen we over het breed geasfalteerde fietspad.
Het weer vertrouwen we niet. Het is zwaar bewolkt en het voelt klam aan. Er hangt onweer in de lucht. Fietsen we daarom zo hard? Om de regen voor te blijven? We weten nog geeneens waar de etappe vandaag zal eindigen, maar het zal deze keer wel geen camping zijn.
Nog steeds in het bos komen we een aantal wandelaars tegen. Een paar twintigers en dertigers. En ze vallen me juist op omdat ze er niet als wandelaars uitzien. Gewone kleren, overhemden, maar geen wandelschoenen of rugtassen. Een apart gezelschap zo midden in dit woud.
Dan komen we opeens aan op een grote open plek in het bos. Links van het fietspad staan een paar picknicktafels. We besluiten toch maar even rust te nemen en wat te eten en drinken. Aan de andere kant van de open plek staat een houten huisje en daarnaast is er een soort tent opgebouwd, beter gezegd, een met een groot zeil overkapte houten vloer van vlonders. Er staan allerlei houten objecten in. Een paar fietsers die zijn afgestapt nemen er een kijkje. Als we ons broodje op hebben gaan we ook even kijken spreken we af. We vermoeden dat er een kunstenaar aan het werk is.
Dan vallen er een paar grote druppels. We kijken angstvallig omhoog, maar voor een ogenblik, want plotseling knalt de regen naar beneden en rennen we zonder een woord van overleg richting de tent aan de andere kant van de open plek. Met een seconde of tien overbruggen we de vijftig meter die ons scheid van de overkapping. Samen met nog enkele anderen hebben we een bijzondere schuilplaats gevonden.
We staan te midden van de grote blokken hout. Het ene stuk nog meer ondefinieerbaar dan het andere. Een stuk wat als stoel kan dienen, een kolossaal blok met een afgeplatte bovenkant en nog een aantal kleinere objecten. Duidelijk is dat hier een kunstenaar aan het werk is geweest, maar wat hij hierbij in zijn hoofd heeft gehad, ik zie het nog niet voor me.
Dan komt het groepje wandelaars aangelopen die we even te voren tegen waren gekomen. Als verzopen katten zien ze eruit. Ook zij zoeken een plekje onder het zeil. Algauw blijkt dat deze plek hun uitvalsbasis is geweest. Uit het naastgelegen houten huisje halen ze wat droge spullen. Even later worden er zelfs flessen bier uit het huisje gehaald en op het grote houten blok, wat nu als tafel dient, neergezet. Nieuwsgierig volgen we al deze activiteiten en langzaamaan raken we met de jonge Duitsers in gesprek. Het blijken leden te zijn van de Oud Katholieke kerk te Bonn en ze zijn hier vanmiddag vanwege een bijzonder gebeurtenis.

December 2010
Geen wolkbreuk maar een urendurende sneeuwbui teisterde het Kottenforst. Een dikke laag sneeuw heeft de open plek met wel dertig centimeter bedekt. Maar niet alleen de open plek, het dak van het bos, gevormd door alle bomenkruinen is een groot wit veld geworden. Het gewicht van de sneeuw drukt zwaar op de lange takken. Gedurig breekt onder luid gekraak hier en daar een dikke tak af.
De grote dikke eik aan de rand van de open plek torst ook honderden kilo’s sneeuw.
Iedereen uit de omgeving kent deze geweldige boom. Der dicke Eiche. Het is de oudste, grootste en dikste boom van het woud. Men zegt dat de boom meer dan 400 jaar oud is. De doorsnee van de stam is wel 2 meter, en de omtrek ruim 6 meter. De hoogte van de boom is bijna 30 meter. De boom heeft de status van een natuurlijk monument gekregen wat op een plaquette op de boom beschreven staat. Rond deze boom is de grote open plek ontstaan, want een oude eik heeft altijd iets mysterieus en altijd hebben mensen zich rond deze boom verzameld, om welke reden dan ook. Wat wil je ook, met zijn hoogte verbindt hij de aarde met de hemel, en met zijn leeftijd verbindt hij het verleden met het heden, en het heden met de toekomst. Generaties gaan, generaties komen. Maar de dikke eik blijft staan. Zo is het altijd geweest.

Maar op deze koude decemberdag heeft de oude eik het zwaar met zijn witte loden last. Hij piept en hij kreunt. Het zijn geluiden die hij in al zijn 400 jaren niet heeft laten horen. Zelfs de eik kent de geluiden niet van zichzelf. De geluiden worden luider en luider. Knerpende, knarsende geluiden. Maar eigenlijk zijn voor deze krachtige kraakachtige klanken geen woorden beschikbaar. Zijn het oerkreten van pijn? Van doodsangst? Plots wordt het kraken oorverdovend en komt de hoge stam in beweging. Het onvermijdelijke gebeurd. De honderden kilo’s sneeuw die vooral op de grote rechterzijtak liggen maken dat de boom zijn evenwicht niet meer vast kan houden. Hij valt. Eerst langzaam; het lijkt op een film in slow motion, maar dan opeens heel snel. In een paar seconden stort de oude eik zijwaarts neer en dondert hij met een keiharde plof op de witte aarde. Afgebroken bij de basis. Ontworteld. De aarde trilt. De open plek vult zich met een ondoorzichtige wolk van stofsneeuw. Dan dwarrelt het sneeuw langzaam weer neer op de grond en komt het zicht terug. Het sneeuwen blijkt gestopt. De stilte keert terug op de open plek in het Kottenforst. Maar de open plek is niet meer wat het was. Ontzield.

Januari 2011
Beeldend kunstenaar Klaus Simon (1949) wordt gebeld door een vriendin. Ze verteld dat de oude eik is omgevallen. Klaus weet meteen waar het over gaat. Hij komt uit Bad Godesberg, een voorstadje van Bonn en tijdens wandelingen door het Kottenforst heeft hij meermalen de woudreus aanschouwd. De vriendin belt hem niet voor niets. Ze kent Klaus’ passie voor grote houten objecten. Een aantal jaren geleden maakte hij al eens een altaar voor een kerk in Münster. Klaus is dan ook direct enthousiast. Hij begeeft zich direct naar de open plek in het uitgestrekte bos. Als hij daar aan komt blijkt hij niet de enige te zijn. Tientallen mensen zijn komen kijken naar de omgevallen boom. Klaus is onder de indruk van de geweldige stam die nu horizontaal ligt en zo dik is dat hij er niet overheen kan kijken. Zijn creatieve hart begint te kloppen. Hij wil van dit hout iets maken wat ook nog weer eeuwen mee kan. Weer een altaar voor kerk, of deze keer iets anders? Hij moet contact gaan leggen met het bosbeheer van dit gebied. Hij moet iets bedenken. Hij moet een opdrachtgever zien te vinden. Er is werk aan de winkel.
In dezelfde periode als wanneer Klaus Simon fantaseerde over het hout van de dikke eik was de stichting ‘Renovatie Namen-Jesu-Kirche’ in Bonn bezig met het zoeken van een nieuwe inrichting voor het liturgisch centrum (altaar) van deze Oud-Katholieke kerk in Bonn. Een commissielid van de stichting herinnert zich het werk van Klaus Simon. Zou hij iets voor ons kunnen maken? Men besluit hem eens te bellen. Het bleek het juiste telefoontje op het juiste moment.
Verschillende besprekingen tussen Simon, de kerk en het bosbeheer volgden. Uiteindelijk leiden die gesprekken ertoe dat Simon de opdracht kreeg. Van het bosbeheer mocht hij een deel van de stam gebruiken. Het overgebleven deel van de stam zou als ‘gedenkteken’ blijven liggen op de open plek. Het dode hout zou door schimmels, wormen en insecten langzaam afgebroken worden. Over 50 jaar zal er niets meer van te zien zijn, maar groeien er wellicht wel nieuwe eikenboompjes op deze plek.
Men kwam er ook op uit dat Klaus deze opdracht voor een groot deel op de open plek zelf kon gaan uitvoeren. Dit zou zijn inspiratie en de symbolische waarde van het werk nog vergroten. En wandelaars en fietsers zouden kunnen bewonderen hoe Klaus aan het werk was. Naast het boswachtershuisje werd een tijdelijk atelier opgetrokken. Hier zou Simon een kaarsenstandaard, een lezenaar, een zetel en een tafel vervaardigen uit het hout van de dikke eik. De eik die er al stond nog voor de bouw van de kerk in 1686 aanving.


Augustus 2011

De regen klettert nog steeds op het zeildak. Ondertussen is het ons duidelijk geworden: we staan hier te midden van een liturgisch centrum. Ik heb daarstraks op de toekomstige stoel van de Oud Katholieke bisschop gezeten! Onderwijl hebben meer mensen hier een plek gevonden om te schuilen. Eigenlijk is dit nu een kerk bedenk ik. Een schuilkerk nog wel, maar dan in de letterlijke betekenis van het woord. De jongeren van de kerk zijn hier vanmiddag naar toe gekomen omdat straks de objecten worden opgehaald. In ruwe vorm zijn ze klaar. Ze gaan nu naar het eigen atelier van Klaus Simon om te drogen en om verder afgewerkt te worden. De kunstenaar is inmiddels ook gearriveerd. Er wordt gewezen op het bijzondere kruis in het massieve tafelblok. De horizontale balk heeft de natuur zelf gegeven. Een dikke spleet door de hele stam heen. Kruislings hierop heeft Simon dwars door de hele stam de verticale balk uitgefreesd. Een uniek kruis, gemaakt door de hand van God en de hand van een mens.
Ik bedenk dat het inderdaad een bijzondere gebeurtenis is dat dit hout nu het bos gaat verlaten, en begrijp dat er om deze feestelijke reden bier wordt geschonken. En zoals het in een kerk behoort te gaan wordt er gedeeld. De flesje bier worden leeggeschonken in plastic bekertjes en zo is er voor iedereen wat. Straks zal vanaf deze tafel brood en wijn gedeeld worden, maar op deze zaterdagmiddag vloeit het bier.
Dan komt er een auto van de brandweer de open plek oprijden. De lezenaar, de zetel en de kaarsenstandaard zijn gemakkelijk in te laden. Met de massieve tafel (met de inhoud van zeker een kubieke meter) heeft men begrijpelijk meer moeite. Maar met behulp van hydraulische systemen wordt de tafel uiteindelijk de vrachtwagen ingeschoven.
Het is inmiddels opgehouden met regenen en wij vertrekken ook van deze plek. Nog vol van deze bijzondere kerkdienst fietsen we richting Bonn, op zoek naar een Zimmer frei. Morgen de Oud Katholieke kerk bezoeken?

<a

Die dicke Eiche
August 2011

Östlich von Bonn liegt ein ausgestrecktes Waldgebiet mit dem Namen Kottenforst.  In früheren Zeiten war dies das Jagdrevier des Kurfürsten von Köln.  Zum zweiten Mal bin ich hier jetzt mit dem  Fahrrad unterwegs. Vor zwei Jahren radelte ich hier alleine zum Rheintal hinunter, unterwegs nach Rom. Heute bin ich hier mit meiner Frau Cisca. Wir kommen  vom Rhein- und Mosel Tal, radeln also in entgegengesetzter Richtung als ich damals. Für Cisca waren es anstrengende Kilometer, mit Steigungen bis zu 7%. Aber hier im Wald ist es wieder flach und wir „fliegen“ über den breiten asphaltierten Radweg.
Dem Wetter vertrauen wir nicht. Schwere Wolken hängen über uns, es ist klamm und schwül. Eine Gewitterstimmung. Treten wir darum so besessen in die Pedale? Wir haben uns noch gar nicht entschieden wo heute die Etappe enden soll. Unter diesen Umständen wird es wahrscheinlich kein Camping werden….
Wir befinden uns noch immer im Wald als uns einige Wanderer entgegenkommen. Die meisten so in den zwanziger- und dreißiger Jahren.  Sie fallen mir vor allem auf weil sie nicht wie übliche Wanderer aussehen. Normale Kleidung, Hemden, aber keine Wanderschuhe oder Rucksäcke. So mitten im Wald eine eigenartige Gesellschaft.
Auf einmal kommen wir bei einer großen Waldlichtung an. Links neben dem Fahrradweg stehen ein paar Picknicktische. Wir entschließen uns dazu hier aus zu ruhen und etwas zu essen und zu trinken. Auf der anderen Seite der Waldlichtung steht ein Holzhäuschen und daneben ist eine Art Zelt aufgebaut, oder besser ausgedrückt, ein Fußboden aus Holzlatten und darüber ein großes Zelttuch gespannt. Es stehen da verschiedene hölzerne Objekte. Einige Radfahrer die abgestiegen sind schauen sich um. Wir sagen zueinander, wenn wir unsere Brotzeit gegessen haben, schauen wir uns auch ein bisschen um. Wir denken, anscheinend ist dies das Atelier eines Künstlers. Dann auf einmal fallen ein paar große Tropfen. Leicht erschreckt schauen wir hinauf, aber nur kurz, denn schon prasselt der Regen herunter und rennen wir ohne jede Verabredung  gemeinsam zum zeltüberdeckten Platz auf der anderen Seite der Waldlichtung. In kaum mehr als zehn Sekunden erreichen wir den etwa fünfzig Meter entfernten rettenden Ort. Zusammen mit einigen anderen haben wir einen besonderen Unterstand gefunden.
Wir stehen mitten drin zwischen großen Holzblöcken. Allesamt von der Form her kaum einzuordnen. Was ist es wohl? Ein Block könnte vielleicht als Stuhl dienen, dann sind da noch ein riesiger Holzblock der von oben flach ist und einige weitere kleinere fremdartige Objekte. Uns ist klar dass hier ein Künstler an der Arbeit war, aber was er sich dabei gedacht hat und was er ausdrücken wollte ist mir vorläufig noch ein Rätsel.
Dann kommt die Wandergruppe an der wir vorher begegnet waren. Wie ersoffene Katzen sehen sie aus. Natürlich stellen sie sich auch unter in „unserem“ Schutzplatz. Aber schnell wird deutlich dass dies der Ausgangsort dieser Gruppe war. Aus dem nahegelegenen Holzhäuschen holen sie sich trockene Kleider. Dann kommen auch noch ein paar Bierflaschen zu Vorschein und werden auf dem großen Holzblock, der jetzt als Tisch Dienst tut, hingestellt. Neugierig verfolgen wir diese Aktivitäten und allmählich kommen wir mit den jungen deutschen Leuten ins Gespräch. Wir erfahren dass sie Mitglieder sind von der Altkatholischen Kirche in Bonn. Heute Nachmittag sind sie wegen eines besonderen Anlasses hier.

Dezember 2010

Diesmal war es kein Wolkenbruch sondern stundenlanger Schneefall der den Kottenforst heimsuchte. Schon war die Waldlichtung mit einer dreißig  Zentimeter hohen Schneedecke bedeckt. Aber nicht nur die Lichtung, auch das durch die Baumkronen geformte  Dach des Waldes ist in ein großes weißes Feld verändert.  Schwer drückt das Gewicht des Schnees auf die tieferen, langen Äste.  Ab und zu bricht mit lautem Krachen irgendwo ein dicker Ast ab. Auch die dicke große Eiche am Rande der Lichtung trägt eine hunderte Kilos schwere Schneelast.
Jeder in dieser Gegend kennt diesen mächtigen Baum. Die dicke Eiche. Er ist der älteste und höchste  Baum des Waldes, auch der Umfang des Stammes ist grösser als der der anderen. Der Durchmesser des Stammes ist gut 2 Meter, und der Umfang gut 6 Meter . Er ist fast 30 Meter hoch. Gesagt wird dass der Baum wohl über 400 Jahre alt ist. Der Baum hat den Status eines Naturmonumentes bekommen, und das ist auch festgelegt auf einer Plakette die an ihm befestigt ist. Um diesen Baum herum ist die Waldlichtung entstanden. Eine alte Eiche hat immer eine etwas mysteriöse Ausstrahlung und immer haben sich, aus welchem Grund dann auch, Menschen um diesen Baum herum versammelt. Das verwundert nicht, da er ja durch seine Höhe den Himmel mit der Erde verbindet, und durch sein Alter die Vergangenheit mit der Gegenwart, und die Gegenwart mit der Zukunft. Generationen kommen und gehen, aber die dicke Eiche bleibt stehen wo sie steht. So war es immer gewesen….

Aber an diesem kalten Wintertag leidet die dicke Eiche sehr unter der bleischweren Schneelast. Sie seufzt und ächzt. Solche Laute hat sie in den davorliegenden 400 Jahren nie gemacht. Der dicken Eiche kommen ihre eigenen Geräusche irgendwie komisch vor. Es wird lauter und lauter. Kratzende, zitternde Geräusche. Eigentlich gibt es  für diese kräftigen und durchdringenden Geräusche keine guten, passenden Worte. Sind es schmerzhafte  Urschreie? Ist es ein Ausdruck von Todesangst? Plötzlich schwellen die Geräusche an zu einer ohrenbetäubenden Klimax. Der ewig standfest erscheinende Stamm kommt in Bewegung. Das Unvermeidliche passiert. Die mehrere hundert  Kilo schwere Schneemasse, wovon ein großer  Teil sich auf dem großen nach Osten weisenden Ast befindet zwingt den Baum aus seinem Gleichgewicht. Er neigt sich. Zunächst ganz langsam, wie wir es  aus slow motion Filmbildern kennen. Aber dann geht es auf einmal rasend schnell. Innerhalb von ein paar Sekunden stürzt die alte Eiche zur Seite und fällt mit einem Donnerschall auf die schneeweiße Erde. Abgebrochen an der Basis, entwurzelt. Die Erde scheint zu zittern. Die Lichtung ist ganz erfüllt mit einer undurchdringlichen  Masse in alle Richtungen stäubender Schneeflocken. Allmählich schweben die Flocken alle dem Grunde entgegen und die Lichtung öffnet sich wieder für den Blick. Auch der Schneefall ist zu Ende. Die Stille kehrt zurück in die Waldlichtung im Kottenforst. Aber die Lichtung ist nicht mehr was sie war. Als ob ihre Seele entschwunden wäre….

 

Januar 2011

Beim Bildhauer Klaus Simon (*1949) läutet das Telefon, eine Freundin ruft an. Sie bringt die Nachricht vom Sturz der alten Eiche. Klaus weiß sofort was sie meint. Er wohnt in Bad Godesberg, einer Vorstadt von Bonn, und während seiner Wanderungen stand er mehrmals vor dem Waldesriesen. Es ist auch nicht nur zufällig dass die Freundin gerade ihn anruft. Sie weiß von der großen Leidenschaft von Klaus für große Holzobjekte. Vor einigen Jahren hat er schon einmal einen Altar für eine Kirche in Münster gemacht. Trotz der Tragödie die den alten Baum getroffen hatte, und dem Mitgefühl das er empfindet, entsteht auch direkt eine unbezwingbare Neugierde und sogar ein bisschen Begeisterung. Er begibt sich unverzüglich an Ort und Stelle. Als er in den ausgestreckten Wäldern bei der Waldlichtung ankommt ist er nicht der erste und der einzige. Eine größere Menge an  Leuten war  zum umgefallenen Baum gekommen.  Klaus ist sehr beeindruckt von dem gewaltigen Stamm der jetzt horizontal dalag. Der Stamm ist so dick dass man nicht über ihn hinwegschauen kann. Klaus‘ kreative Herz fängt an zu schlagen. Von diesem Holz kann man etwas machen was dem Baum Recht tut, und was auch wieder Jahrhunderte bestehen bleibt, denkt er. Wieder ein Kirchenaltar? Er muss schnell Kontakt suchen mit dem zuständigen Förster. Er muss sich etwas einfallen lassen. Er muss einen Auftraggeber finden. Es muss schnell etwas passieren.
In derselben Zeit in der Klaus Simon Gedanken entwickelte über das Holz der großen Eiche war die Stiftung  „Renovation der Namen – Jesu Kirche“ in Bonn damit beschäftigt sich eine neue Einrichtung für das liturgische Zentrum (den Altar) der Altkatholischen Kirche in Bonn auszudenken. Ein Mitglied der Stiftung erinnerte sich an die Arbeiten von Klaus Simon. Könnte er vielleicht etwas für uns bedeuten? Man entschließt sich ihn an zu rufen. Das Telefon bei Klaus Simon läutet genau im richtigen Moment.
Es folgen verschiedene Gespräche zwischen dem Künstler, den Leitern der Kirche und dem Forstamt. Sie führen letztendlich zu dem Ergebnis dass Klaus Simon einen  Auftrag erhält. Das Forstamt gab Zustimmung zur Benutzung eines Teiles des Stamms für diesen Auftrag. Der übrige Teil des Stammes sollte in der Waldlichtung bleiben, als Zeichen der Erinnerung. Das tote Holz würde allmählich von Schimmeln, Würmern und Insekten abgebrochen werden. In etwa 50 Jahren ist dann vom Stamm nicht mehr viel übrig, aber vielleicht wachsen dann neue, junge Eichen an dieser Stelle. Man kam auch zu dem Schluss dass der Künstler seine Arbeit am besten zum größten Teil auf der Stelle wo der Stamm jetzt lag ausführen sollte. Das würde seine Inspiration beflügeln und den symbolischen Wert seiner Arbeit verstärken. Vorbeikommende Wanderer oder Radfahrer konnten dann auch ein paar Augenblicke miterleben wie das Werk entstand. Neben dem kleinen Forsthäuschen würde für die kommende Zeit ein provisorisches Atelier aufgebaut werden. Hier sollte Klaus Simon vom Eichenholz einen Kerzenständer, einen Lesepult, einen Sessel (oder Stuhl?) und einen Tisch herstellen.

 

August 2011

Noch immer prasselt der Regen auf das Zeltdach. Inzwischen ist uns klar geworden: wir stehen hier mitten in einem liturgischen Zentrum. Ich habe jetzt gerade auf dem zukünftigen  Sessel des Bischofs der Altkatholischen Kirche gesessen! Inzwischen haben noch mehr Menschen hier einen Schutzplatz gefunden. Dies ist jetzt eigentlich eine Kirche, denke ich. Eine Unterschlupf – Kirche im buchstäblichen Sinn. Die jungen Leute die zu der Kirche gehören sind heute Nachmittag hierhergekommen weil die Kunstgegenstände nachher abgeholt werden. Die groben Formen sind fertiggestellt. Die Werke werden jetzt ins Atelier von Klaus Simon gebracht um da zu trocknen und in Verfeinerung weiterbearbeitet zu werden. Auch der Künstler  ist inzwischen angekommen. Man weist auf das besondere Kreuz im massiven Holzblock. Die horizontale Linie ist durch die Natur selbst geformt, – ein dicker, den ganzen Stamm durchziehender Spalt. Diesen durchkreuzend hat Simon quer über den Stamm den vertikalen Balken gefräst. Ein einzigartiges Kreuz, von Gott und Mensch zugleich geschaffen.
Mir wird bewusst dass es gewiss ein besonderes Ereignis ist dass dieses Holz jetzt den Wald verlässt, und ich vernehme dass aus diesem festlichen Anlass hier Bier eingeschenkt wird. Und so wie es in einer Kirche zugehen muss wird geteilt. Die Flaschen werden in Plastikbecher ausgeschenkt und so gibt es für alle etwas.  Später wird von diesem Tisch aus einmal Brot und Wein geteilt werden, aber jetzt an diesem Samstagnachmittag fließt Bier.
Dann fährt ein Feuerwehrauto auf die Lichtung. Das Lesepult, der Sessel und der Kerzenständer können ohne große Mühen eingeladen werden. Schwierig wird es bei dem massiven Tisch, der sicher einen Kubikmeter Holzmasse in sich birgt. Mit Hilfe eines hydraulischen Systems gelingt es letztendlich den Tisch im Laderaum des Wagens zu verstauen.

Inzwischen regnet es nicht mehr und es ist Zeit für uns diesen Ort zu verlassen. Noch ganz erfüllt von dieser besonderen Messe radeln wir weiter Richtung Bonn, wo wir uns ein Zimmer suchen wollen. Vielleicht morgen mal da die Altkatholische Kirche besuchen?

Wim Faas, Niederlande.
wim.faas@hetnet.nl
Erzählung: Stefan Skambraks

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s