Boek ´Johann Sebastian Bach, zijn land, zijn tijdgenoten´

Hoe groots we de muziek van Johann Sebastian Bach ook kunnen vinden, altijd is ze beïnvloed vanuit de context waarin Bach leefde en werkte: zijn leefomgeving met familie en vrienden, zijn werksituatie met de bijbehorende perikelen aan het hof of in de kerk, zijn land met zijn specifieke cultuur en politieke situaties. In Johann Sebastian Bach, zijn land, zijn tijdgenoten wordt Bach in verhalen en beschrijvingen tegen deze achtergronden geportretteerd. Tegelijk passeren dan ook belangrijke personen uit Bachs geschiedenis de revue. Naast dierbare familieleden van Bach komen ze aan bod: luitisten, hoboïsten, collega componisten, criticasters, keurvorsten, kerkhervormers, orgelbouwers en tekstschrijvers.
Na Dansen met Bach (over de Franse barok) en Johann Sebastian Bach en de Italiaanse barok completeert Wim Faas zo zijn cyclus met Bach en de Duitse barok.

Uit het voorwoord van Govert Jan Bach:
“Wim Faas heeft zelf het Duitse grondgebied per fiets omgeploegd; hij is overal lijfelijk geweest en juist die persoonlijke presentie is in dit fijne boek heel goed voelbaar”.

Recensies:

Klassiek-Centraal:

“Bach? Echt Deutsch!”

Uit Luister (maart 2020):
‘Wim Faas, zelf geen musicoloog of beroepsmusicus, maar wel heel goed geinformeerd, schrijft over Bach voor ons allemaal: voor leken, kenners en liefhebbers. Die mix van uiteenlopende doelgroepen weet hij naar behoren te bedienen, en dat is een prestatie’.

Opus Klassiek:
https://www.opusklassiek.nl/boeken/faas_bach3.htm?fbclid=IwAR0gxmxJUVe73z2rTkBN5nMeg-Ezkf8r4fzevkIJPxBT8dSWkMi2mAa0CLc

Reformatorisch Dagblad:
https://www.rd.nl/muziek/recensie-wim-faas-met-feit-en-fantasie-rond-bach-1.1638350

Magazine Stretto voor kunst, geschiedenis en muziek:

Wim Faas over “Johann Sebastian Bach, Zijn land zijn tijdgenoten”, een magnifieke uitgave van Aspekt. Niet te missen!

Foto´s boekpresentatie op 9 november 2019, met medewerking van Beniamino Paganini (orgel, klavecimbel, traverso) en Nele Vertommen (barokhobo, blokfluit, zang).

     Eerste exemplaar voor Govert Jan Bach